ÚvodDestinácieZájazdyPočasieFotkyMapaKontakt
Spúšťa metabolický proces, spaľuje tuky. Odstraňuje toxíny a odvodňuje

Kuchyňa

V Čiernej Hore sa kladie- popri príprave domácich špecialít- predovšetkým dôraz na privítanie hostí, ktorý sa uskutočňuje prostredníctvom čiernohorského kuchárskeho umenia, pri ktorom cítiť pulz krajiny. Keď očakáva čiernohorčan hostí, otvára pre ním bránu a dvere. Ponúka mu najlepšie jedlá a nápoje, prenechajú mu najlepšie miesto pri stole a usilujú sa, aby čas strávený v ich dome bol čo najpríjemnejší. Krajinná typická kuchyňa pasuje k reliéfu krajiny, preto čiernohorská kuchyňa ponúka najlepšie dary Jadranského mora a poklady severných hôr.

V Čiernej Hore sú reštauračné zariadenia buď ako súčasť hotelov alebo sú to menšie reštaurácie. V hoteloch sa zvyčajne pripravujú medzinárodné pokrmy, reštaurácie sú zamerané predovšetkým na čiernohorskú kuchyňu, niektoré z týchto reštaurácií sú finančne dosť náročné. Treťou možnosťou je akýsi „fast- food“, rýchloobčerstvenie v čiernohorskom poňatí, čo sú vlastne rôzne stánky a bistrá, kde sa podávajú lacnejšie jednoduché jedlá, ktoré sú buď miestne alebo jedlá stredomorských kuchýň ako pizza a špagety, ale i balkánske vnútrozemské jedlá ako čevapčiči, ražniči, pljeskavice. Celková cenová hladina je na pobreží vyššia než na ostatnom území Čiernej Hory, kde sa cenovo porovnateľná s našimi cenami.

Čiernohorská kuchyňa bazíruje na obilninách, zelenine, rybách a olivách, vo vnútrozemských oblastiach hlavne mliečne výrobky, syry. Prílohou býva výhradne biely chlieb. Medzi obľúbené ryby patria mreny, zubataky, pražmany zlaté, cipaly, sardinky, žltochvosté makrely a iné. Pripravujú sa na grile, varením, či pečením alebo ako „brodette“. Ryba „na gradele“ je pripravená na grile. Pred samotným pečením je rybka potieraná aromatickým korením a bylinkami, väčšinou rozmarínom. Servírovaná je s marinádou z cesnaku, petržlenovej vňaťky a olivového oleja, so zeleninou a šalátom. Ryba „lešo“ je varená vo vode, do ktorej sa pridáva olej, vínny ocot, cibuľa, vavrín a iné korenie. Ryba je podávaná s varenou cviklou. „Brodette“ je rybacia polievka, ktorá sa varí z rôznych druhov rýb. Ryby a mäkkýše pripravené spôsobom „na buzaru“ znamená, že sa sprudka dusia s vínom, olejom, korením a zeleninou. K tomu patrí ešte polenta a kukuričná kaša.

Na Skadarskom jazere sa chytajú najčastejšie kapre a malé beličky, ktoré sa sušia. Špeciality vnútrozemskej jazernej kuchyne sú: kapre a sušené slivky, jablká a duly; kapre pečené na cibuli; úhor s ryžou alebo grilovaný úhor... Vysoko cenený je i údený kapor. Chuť sušených beličiek, ľahko opečených či varených pripravených so šalátom, dlho zostane v najlepších spomienkach.

Polievky na obede nesmú chýbať, turisti si môžu vybrať z rôznych druhov. Sú to napríklad rybacie polievky (brodette), pastierska krémová polievka z hríbikov či žihľavová polievka. Čorba, je chutná polievka, ktorá je výnimočne hustá a pripravuje sa zo zeleniny a mäsa.

Z hlavných jedál majú čiernohorci veľký výber. Výborný je guláš z chobotnice, podávaný ako hlavné jedlo. Obľúbené sú i rôzne rizotá, napríklad s plodmi mora. Obľúbeným mäsovým pokrmom je pašticada, ktorá sa pripravuje z kvalitného hovädzieho mäsa pretkávaného slaninou a cesnakom. Pred pečením sa nakladá a pečie sa so zeleninovým nálevom a s vínom. Podobá sa našej sviečkovej. Japraki sa robia vo vnútrozemí, a sú to naše kapustové závitky, ktoré čiernohorci pripravujú vo veľkých kamenných nádobách, kde ich dusia až štyri hodiny. Pod názvom pljeskavica sa ukrýva lahodná vyprážaná placka z mletého mäsa, ktorá sa podáva sypaná ovčím syrom. Ak sú turisti zvedaví, ako sa ich pokrm pripravuje, doporučuje sa navštíviť reštauráciu u Čierneho jazera na začiatku NP Durmitor, ktorá podáva hlavne mäsové špeciality. Čevapi je dobrota, a je to vlastne naše čevapčiči, ale je omnoho lahodnejšia, pretože tu sa vyrába z kvalitného mäsa a bez strúhanky. Príloha je ľubovolná, môžu to byť hranolky či chlieb. Džigerica je výnimočná a šťavnatá grilovaná pečienka. Jahňacina je tiež veľmi obľúbená, a to na všetky spôsoby, napr. ako dusená v mlieku, pripravovaná v žeravom popole či varená.

Pre nás sú možno zvláštne prílohy, ktorými je polenta (kukuričná kaša) alebo cecvara (do vody, v ktorej je rozpustený syr a kajmak, sa zavarí kukuričná múka), či kačamak krtolovi (kukuričná kaša s roztlačenými zemiakmi).

Ku každému jedlu patrí šalát.

Balkánsky šalát, ktorý je známy a obľúbený nielen na balkáne, ale i u nás, pozostáva z nakrájaných uhoriek a paradajok. Naservírovaný je s bohatou syrovou posýpkou, ktorou je, ako inak, kvalitný strúhaný balkánsky syr.

Významné miesto v reštauráciách má čierna káva (crna kafa), ktorá je varená a podávaná v džezve, čo je typická malá kovová konvička, ktorá je dedičstvom z tureckých čias. Už pri samotnej príprave sladená, ale pri objednávke kávy je možné obsluhu požiadať o nesladenú, bez cukru. Táto káva je automaticky podávaná s pohárikom vody alebo minerálky. Dostať však i klasické espresso.

Čiernohorská kuchyňa je zdravá, využíva kvalitné, ekologicky čisté potraviny, ktoré sú pestované bez umelých hnojív a pesticídov. Olej, používaný v tejto krajine, je jedine olivový.

Tradičné pokrmy

V Čiernej Hore existujú jedlá a dobroty, ktoré sú veľmi obľúbené ako vo vnútrozemí, tak aj na pobreží.

Pršut

Prvé miesto medzi obľúbenými pokrmami zaujíma pršut, čo je vlastne bravčová šunka, ktorá je sušená a údená starým spôsobom za špecifických podmienok. Vyrába sa zo špeciálne chovaných ošípaných, kŕmených výlučne kukuricou. Suší sa vo výške 900 metrov nad morom v pohorí Lovčen. Celé stehná sa močia asi dva týždne v roztoku zo soli a potom päť až osem mesiacov pomaly schnú zavesené v suchej a chladnej miestnosti. Medzi pršútmi je najlepší tzv. njegušský pršut, ktorý pochádza z oblasti horského pásma Njeguši nad Bokou Kotorskou. Pršut môže byť nielen bravčový, ale i hovädzí, ktorý je tmavo červený.

Syry

Ďalšou typickou balkánskou pochúťkou sú syry s typickou tvarohovou konzistenciou. Sú častým spoločníkom pršuta, ktoré sa spoločne podávajú na uvítanie vzácneho hosťa, či ku večeri. Syry sa vyrábajú z mlieka kravského, ovčieho i kozieho. Chutný je tzv. „prevreli sir“, tj. vyzretý syr alebo tzv „mladi sir“, ktorý sa podobá našim tvarohovým syrom. Najlepšie sú syry vyrobené doma, sú najchutnejšie a najkvalitnejšie. Okrem nich sú v ponuke aj syry údené, nakladané do oleja, syr njegušský, crmnický a mnohé iné druhy. Úplnou zvláštnosťou pre nás je tzv. „durmitorský skorup“, čo je kajmak, teda uležaná mliečna škrupina, ktorá je postupne zbieraná z plnotučného mlieka. Pre juhoslovanské kuchyne je vlastne nepostrádateľný.

Tradičné nápoje

Víno

Veľkú a starú tradíciu majú čiernohorské vína, ktorým vďaka výborným podmienkam a klíme na pestovanie darí ako v prímorí tak i vo vnútrozemí. Prvé miesto má medzi červenými vínami vío vranac, ktoré je z čiernohorských vín najznámejšie. Má špecifickú chuť a temnú rubínovú farbu. Uznávaným je i v zahraničí. Ako najlepší vranac je pokladaný ten, ktorý pochádza z lokalít Boljeviči, Sutoniči a Reljiči. Vravac Pro Corde je nový produkt, ktorý povzbudzuje činnosť srdca a krvný obeh, teda pôsobí liečivo. Medzi bielymi vínami má prvenstvo krstač, čo je suché víno s minimom zostatkového cukru. Pestuje sa na Lješskom polji.

Pálenka